'Varkensprijs stijgt na 2013 met zeker 10%'

De nieuwe milieu- en welzijnsregels voor de varkenshouderij die op 1 januari 2013 ingaan, leiden mogelijk tot een stijging van de varkensprijzen van minimaal 10%.

%27Varkensprijs+stijgt+na+2013+met+zeker+10%25%27
© Marcel Bekken

Dat voorspelt de Britse organisatie voor Britse varkensvleesproducenten BPEX op basis van gesprekken met Europese onderzoeksinstituten, waaronder het LEI.

Wetenschappers keken naar de impact van het kooiverbod voor pluimvee, dalende productie, stijgende eierprijzen, dat sinds 1 januari 2012 geldt. Ze verwachten dat die effecten ook door te trekken zijn naar de varkenshouderij.

Prijzen

BPEX verwacht dat de Europese varkensproductie na 2013 daalt met 5 tot 10%. De varkensprijzen stijgen daardoor met minimaal 10%. Ook denkt de organisatie dat de varkensprijzen in landen die niet voldoen aan de nieuwe regels, waarschijnlijk flink dalen.

Supermarktketens zullen volgens BPEX geen vlees willen halen uit die landen, uit angst voor negatieve berichtgeving als 'illegaal vlees' in de media.

Tot nu toe hebben 3 lidstaten aangegeven klaar te zijn voor 2013. Dat zijn: Engeland, Zweden en Luxemburg. Nederland verwacht op 1 januari ook helemaal 'om' te zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer