%27We+moeten+af+van+schakeldenken%27
© Marcel Bekken

'We moeten af van schakeldenken'

'We moeten af van het schakeldenken. Partijen in verschillende sectoren maken zich daar schuldig aan. Slachterijen zijn daar niet uniek in, maar het is funest. Er moet meer gedacht worden in ketenbelang.'

Dat zegt Mark Tijssen van de LTO-vakgroep Varkenshouderij in reactie op de forse prijsdaling van varkensvlees in de afgelopen weken. Vion noteert deze week -9 cent en Van Rooi en Hilckman elk -8 cent. Slachterij Tönnies en Vion Nord verlaagden vrijdag opnieuw de vleesprijzen.

Met 2011 nog vers in het geheugen rijst de vraag of 2012 een herhaling wordt. De varkensvleesprijzen in Nederland lagen deze week gemiddeld op € 1,43. Dat is 23 cent boven het prijsniveau in dezelfde week in 2011 en 28 cent per kilo boven het dieptepunt in 2011 in week 3.

Daarvoor werd toen onder andere de dioxinecrisis als verklaring aangegrepen. 'De opbrengstprijs is op dit moment in relatie met de andere kosten, voerkosten in het bijzonder, veel te laag', zegt Tijssen.

Ketenverantwoordelijkheid

Om het prijzenspel het hoofd te bieden, moet ketendenken met ketenconcepten in 2012 hoger op de agenda. 'Ketenverantwoordelijkheid moet bespreekbaar worden', vindt Tijssen. 'Ik ben voor duurzaam produceren, maar dan ook duurzaam verwerken en duurzaam consumeren.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer