Ophef hormoon in Belgische varkens

Belgische varkens bevatten vorig jaar uitzonderlijk meer groeihormonen dan voorheen. Waar deze hormonen vandaan komen, is vooralsnog een raadsel.

In de urine van veel varkens werden door de overheidsdienst Hormonencel concentraties prednisolone aangetroffen. De aanwezigheid van die stof kan wijzen op gebruik van illegale groeihormonen, maar kan ook het gevolg zijn van stress in slachthuizen.

Daardoor maakt het varken lichaamseigen prednisolone aan. Het Voedselagentschap adviseerde de Hormonencel om de sporen van deze groeihormonen in varkens niet te bestempelen als mogelijke overtredingen.

Niet betrouwbaar

De gehanteerde limieten zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke informatie en de testresultaten zouden niet betrouwbaar zijn. Boerenorganisaties Boerenbond en ABS zijn boos op de Hormonencel, omdat die ondanks het advies 'onjuiste informatie' naar buiten zou brengen.

Belgische varkenshouders worden volgens de organisaties onterecht in een kwaad daglicht gesteld. Geen enkel onderzoek toonde tot nu toe aan dat er op varkensbedrijven illegaal is gehandeld.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer