Veehouderij
© Twan Wiermans

Veehouderij

Boeren maken zich weer op voor het maaien van de eerste snede. Tijd dus voor een themanummer van Nieuwe Oogst-vakkatern Veehouderij over Voederwinning.

Wanneer moet je precies maaien? Moet je zelf de trekker op of de loonwerker bellen? En welke gevolgen heeft het - qua weer - extreme jaar 2011 voor de conditie van het gras?

Is het verstandig een kuiltoevoegmiddel te gebruiken? Vragen die in dit themanummer worden beantwoord. Verder aandacht voor het belang van kali-besmesting en de ervaringen van boeren van het zaaien van volggewas.

Reportage:

• Een vleesexporteur van betekenis is Argentinië niet meer. De pampa’s met grote kuddes vleesvee maken plaats voor soja, dat daarmee de melkproductie meteen ook begrensd, zo bleek tijdens het in maart gehouden jaarcongres van de Global Dairy Farmers.

Verder in dit nummer:

• Het inbrengen van een chip ter identificatie van een paard beschadigt de diepere huidlagen en spieren van het dier en veroorzaakt infecties. Brandmerken doet dat niet, blijkt uit wetenschappelijk Zwitsers onderzoek.

• Vrije uitloopkippen hebben 11 keer meer kans te worden besmet met vogelgriep. De pluimveesector bekijkt welke maatregelen te nemen zijn om deze risico's aan te pakken. Pluimveehouders Sjef en Hanneke de Baar uit het Zuid-Hollandse De Bommel vertellen over hun bedrijf dat zowel scharrel- als vrije uitloopkippen houdt.

• Als varkenshouders overstappen op het houden van beren, moeten ze goed weten wat de risico's en verwachtingen zijn. De voor- en nadelen van het houden van beren belicht.

• De start van melkveehouderij-jaar 2012 is beter dan in 2011. Toch verwacht Flynth Agro Advies in Arnhem dat melkveehouders aan het einde van het jaar minder winstmarge hebben gemaakt dan in 2011. De melkprijs staat onder druk.

Vaste rubrieken:

• Columns: dit keer voorzitter Ko Brooijmans van LTO-vakgroep Vleesveehouderij over onderwaardering van deze sector en Schapenhouder Pieter-Jan Groot over vreugde en verdriet. Ook een column van Nieuwe Oogst-redacteur Sjoerd Hofstee met als onderwerp: 'KI neemt het risico, boer moet het dragen'.

• Buitenlandpost: dit keer geitenhouder Joke Rodenhuis vanuit de Verenigde Staten over de weersomstandigheden in Kansas die de bedrijfsplannen veranderden.

• Productnieuws: Bedrijven presenteren nieuwe en vernieuwde producten.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer