Overlast muggen en knutten in kaart gebracht

Om de effecten van vernatting en de mate van ontwikkeling van (steek)muggen en knutten in beeld te brengen, heeft Alterra een Excel-applicatie ontwikkeld. Ontwerpers kunnen hiermee mogelijke overlast verminderen.

Door vernattingsmaatregelen worden waterbergingsgebieden en natuurterreinen steeds geschiktere broedplaatsen voor beide insecten. Applicatie 'Leidraad risicomanagement overlast steekmuggen en knutten' vormt een meetprotocol voor signalering en eenvoudige monitoring.

'Vanuit de praktijk bleek er namelijk een groeiende behoefte te bestaan aan een risicoanalysesystematiek. Eentje die gebruikt kan worden bij terreininrichting om de risico's op plagen van steekmuggen en knutten te verminderen', zegt Alterra-onderzoeker Piet Verdonschot.

Overlast

Zo'n systematiek moet volgens hem bestaan uit factoren en processen die bijdragen aan de vorming van leefgebied voor steekmuggen. 'Maar ook factoren en processen die leiden tot massale ontwikkeling van steekmuggen. Samen geven deze aan waar en met welke kans overlast kan ontstaan.'

De www.alterra.wur.nl/NL/onderzoek/projecten/Projecten+in+Nederland/Stekende+insecten/leidraad is ontwikkeld voor planvormers, inrichters en terreinbeheerders die betrokken zijn bij de voorbereiding, uitvoering of begeleiding van vernattingsprojecten.

Verantwoordelijkheid

'Hiermee kunnen zij beter hun verantwoordelijkheid nemen. Het brengt de eventuele kans op hoge aantallen steekmuggen en knutten beter in beeld', geeft Verdonschot aan.

Knutten verspreiden blauwtong en het Schmallenberg-virus.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer