Aardwarmtebron+Koekoekspolder+geopend
© Nieuwe Oogst

Aardwarmtebron Koekoekspolder geopend

De pomp van de aardwarmtebron in de Koekoekspolder is vanmiddag aangezet. De warmte vloeit naar de kassen van 3 tuinbouwbedrijven in IJsselmuiden. Hiermee besparen de bedrijven 75% gas. Het gaat om de eerste aardwarmtebron in Noordoost-Nederland.

Volgens projectleider Radboud Vorage duurt het nog maanden voordat de installatie optimaal werkt. 'We moeten nu uitgebreid testen. Het lijkt eenvoudig, maar er komt nog heel wat bij kijken', zei hij tijdens de rondleiding op het komkommer- en tomatenbedrijf van gebroeders Vahl in IJsselmuiden.

De pomp, 350 meter onder water, pompt het warme water omhoog. In de aardwarmtecentrale naast het bedrijf van de gebroeders Vahl onttrekt een warmtewisselaar de warmte aan het water. Deze warmte gaat naar de kassen. Het afgekoelde water gaat via de andere put naar dezelfde laag als waaraan het onttrokken is. De totale investering bedraagt zo'n € 8 miljoen.

Groene route

Investeren in duurzame ondernemingen loont. Het is noodzakelijk dat we investeren in de circulaire economie (kringlopen), stelde hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering Herman Wijffels. 'De weg om uit de crisis te komen, is de groene route. Niet meer opmaken, maar oogsten. Dat is in het Catshuis nog niet helemaal doorgedrongen.'

Kiloknallers

De econoom pleit hierbij voor meer samenwerking in de keten. 'Sociale duurzaamheid is hartstikke cruciaal om ecologische duurzaamheid mogelijk te maken. Als we van de kiloknallers afwillen, moet de keten afspraken maken over de kwaliteit en de verdeling van kosten en opbrengsten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer