Vrijstelling stuifdek Texel na 2013 onzeker

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker neemt nog geen besluit over het verlengen van de vrijstelling om op Texel drijfmest te mogen gebruiken voor het aanleggen van een antistuifdek.

LTO pleit in een brief aan de staatssecretaris nu al voor verlenging van de vrijstelling die geldt tot en met 2013. In een reactie zegt Bleker zijn besluit te laten afhangen van onderzoek naar alternatieven voor het aanleggen van een antistuifdek.

Dat onderzoek vindt onder meer plaats in Valthermond. De staatsecretaris houdt bij het wel of niet toekennen van de verlenging rekening met het beleid dat wordt uitgevoerd om de emissie van ammoniak uit mest te verminderen.

Natura 2000

Dat gebeurt in het kader van de programmatische aanpak stikstof in het kader van Natura 2000. Het gebruik van dierlijke mest voor het aanleggen van een stuifdek is vanwege het vierde actieprogramma Nitraatrichtlijn vanaf 2010 niet meer toegestaan.

Voor Texel geldt tot 2014 een vrijstelling met als doel om alternatieven te ontwikkelen die ook logistiek toepasbaar zijn op het eiland.

Jaarrond toestaan

Naast verlenging van de vrijstelling pleit de afdeling van LTO Noord op Texel er ook voor om het gebruik van drijfmest als antistuifdek jaarrond toe te staan. Uit recent onderzoek naar alternatieve stuifbestrijders op Texel blijkt dat verstuiving het hele jaar kan voorkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer