Schimmel kan engerling doden

Met schimmels geïnfecteerde, dode engerlingen kunnen ook levende engerlingen infecteren, waarna die afsterven. Dat blijkt uit verkennend onderzoek op KTC De Marke.

Op verzoek van KTC De Marke deed student Toegepaste Biologie Maarten Prinsen, van HAS Den Bosch, onderzoek naar de mogelijke bestrijding van engerlingen.

Tijdens zijn onderzoek stuitte hij op diverse dode en beschimmelde larven. Met deze larven keek hij vervolgens of ook levende larven dood gaan als ze hiermee in contact kwamen. In een aantal gevallen was dat zo.

Vervolgonderzoek

Hoewel de onderzoeksperiode te laat in het jaar begon, levert dit onderzoek volgens De Marke sterke aanwijzingen op voor een meer fundamenteel opgezet vervolgonderzoek.

Engerlingen zijn de ondergronds levende larven van onder andere de mei-, rozen- en junikever. Zij vreten aan de wortels van grassen. In de periode juli-september kunnen ze veel schade aanrichten.

Grasland omploegen

Ook dieren die engerlingen eten kunnen veel schade aanrichten, doordat ze grasland omploegen op zoek naar engerlingen, blijkt uit het www.verantwoordeveehouderij.nl/index.asp?home/nieuwbijvv/persberichten/2012032703.asponderzoek.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer