'Pro-actieve aanpak Essenprachtkever'

In de Verenigde Staten en Canada worden bomen op grote schaal aangetast door de Aziatische essenprachtkever. Miljoenen bomen stierven, bestrijdingsmiddelen zijn er niet.

'In Nederland is de es met 5000 hectare bosbeplanting en 6500 kilometer lijnbeplanting een belangrijke boomsoort', geeft onderzoeker Leen Moraal van Alterra aan. 'Het is te verwachten dat de essenprachtkever ook in ons land zal binnenvallen.'

In West-Europa komt de soort nog niet voor, maar is al wel in Moskou gesignaleerd. Als hij oprukt, staan die landen met lege bestrijdingshanden. 'Hoog tijd daarom voor een pro-actieve strategie', benadrukt Moraal.

Verbranden

Maatregelen die Nederland volgens het instituut tegen de essenprachtkever kan nemen, zijn: goed opletten bij de invoer van hout, quarantainemaatregelen en het direct verwijderen en verbranden van aangetaste bomen.

Dat waren ook de enige maatregelen die in Noord-Amerika voorhanden waren, toen de Aziatische exoot daar binnenviel. 'Met desastreuze gevolgen omdat ze niet voldoende waren', weet Moraal.

Bestrijding

Om de essenprachtkever met biologische www.alterra.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Proactieve_aanpak_essenprachtkever_nodig.htmbestrijding in toom te houden, is het volgens Moraal belangrijk te we weten of Nederlandse inheemse parasitoïden hem de baas kunnen. 'Zo niet, dan moeten ook wij overwegen Aziatische ei- of larvenparasitoïden in te voeren.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer