Surplussuiker op voedingsmarkt

Suiker Unie mag dit jaar alsnog 10.840 ton surplussuiker extra verkopen op de Europese voedingsmarkt.

Surplussuiker+op+voedingsmarkt
© Nieuwe Oogst

De bietentelers die afgelopen campagne surplusbieten leverden, krijgen voor een deel van die bieten een extra toeslag van gemiddeld € 2,75 per ton.

Door de hoge prijzen op de wereldmarkt kwam afgelopen seizoen minder suiker van buiten de Europese Unie voor de Europese suikermarkt beschikbaar. De Europese Commissie heeft daarom besloten om eigen surplussuiker toe te laten op de voedingsmarkt.

Boven quotum

Na inschrijving mag Suiker Unie van de campagne 2011-2012 in totaal 10.840 ton extra leveren als voedingssuiker. Dat is 1,5% boven het toegewezen quotum. Voor de geleverde surplussuiker geldt op de voedingsmarkt een heffing van € 85 per ton.

Volgens Jan Willem van Roessel van Cosun kan het ondanks die extra heffing goed uit om gebruik te maken van de afzetverruiming voor surplussuiker. Het prijsverschil van suiker voor food- en nonfood-doeleinden is zo’n € 300 per ton, becijfert hij.

Eindafrekening

Voor de eerste 1,5% van de geleverde surplusbieten verhoogt Suiker Unie de prijs van € 25 tot € 27,75 per ton bieten, bij een suikergehalte van 16% en een winbaarheid van 87. De bietentelers krijgen dit eind maart verrekend bij de eindafrekening met Suiker Unie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer