Bietentelers hadden prima campagne

De telers van suikerbieten hebben een uitstekende campagne achter de rug. Dat blijkt de vandaag gepresenteerde jaarcijfers van coöperatie Cosun. De opbrengst was hoger dan vorig jaar en de prijs per ton geleverde bieten was ook beter.

Bietentelers+hadden+prima+campagne
© Cosun / Suiker Unie

De financiële opbrengst per hectare was gemiddeld voor de teler € 4038, tegenover € 3092 vorig jaar. Ook de 2 suikerfabrieken in ons land draaiden uitstekend tijdens de campagne die 130 dagen duurde en eindigde op 10 januari.

Cosun betaalt dit jaar € 55,69 per ton geleverde bieten tegenover € 43 bij de vorige campagne.

Hervorming

Cosun-voorzitter Jos van Campen maakt zich zorgen over een hervorming die de Europese Commissie wil doorvoeren. Hij voorziet sterk schommelende prijzen, waardoor telers overgaan van suikerbieten op andere gewassen. De 2 suikerfabrieken in ons land kunnen dan onrendabel worden.

Aviko

De omzet van Cosun over 2011 komt uit op € 1776 miljoen. Dat is iets hoger dan in 2010. De hoge wereldmarktprijzen voor suiker speelden Suiker Unie in de kaart. Een andere onderneming van Cosun, Aviko (aardappelproducten), haalde eveneens een positief resultaat, ondanks grote schommelingen in de aardappelprijzen.

Ook Sensus (insuline) liet een goed resultaat zien. SVZ (fruit- en groentepurees en -concentraten) kwam na een reorganisatie uit de verliezen.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer