RvS zit fout bij Eilandspolder

De Raad van State (RvS) heeft een kapitale rekenfout gemaakt in haar uitspraak over het verbod op het uitrijden van drijfmest in het Noord-Hollandse Natura 2000-gebied De Eilandspolder.

'De Raad van State had de mestgift niet een-op-een mogen meetellen als stikstofdepositie', aldus het ministerie van EL&I in het blad www.v-focus.nl/2012/03/raad-van-state-maakt-kapitale-rekenfout-in-uitspraak-eilandspolder/V-focus. Boeren in de Eilandspolder hebben nu een NB-vergunning nodig om drijfmest te kunnen uitrijden.

Provincie Noord-Holland en de veehouders wezen de raad tijdens de procedure op de rekenfout. De raad stelt dat Noord-Holland te laat was met haar bezwaar. De provincie ontkent dat. Het is niet bekend waarom de zienswijze van de jurist van de veehouders ter zijde is gelegd.

Stikstof

Door het uitrijden van drijfmest komt er een onaanvaardbaar hoge hoeveelheid stikstof op het beschermde, zeer kwetsbare veenmosrietland terecht komen, zo redeneerde de Raad van State. In de 1000 hectare grote Eilandspolder is 0,2 hectare veenmosrietland aanwezig.

Dit was reden om de drijfmestaanwending vergunningplichtig te maken. In zijn berekening ging de Raad van State ervan uit dat de veehouders het veenmosrietland mede bemesten. Daarom telde zij 170 kilo stikstof per hectare per jaar op bij de achtergronddepositie.

Moeras

Het bemesten van veenmosrietland is in de praktijk echter schier onmogelijk. Het land is een drijvend moeras waarin een mestinjecteur meteen wegzakt. Het betreft levensgevaarlijk terrein dat is afgerasterd met prikkeldraad.

De Raad van State liet zich voor de berekening adviseren door zijn adviescollege Stichting Advisering Bestuursrechtspraak. Zij stelt dat niet te voorkomen is dat er bij het mest uitrijden 170 kilo stikstof pet hectare aan drijfmest op het verderop gelegen veenmosrietland terechtkomt. Volgens EL&I is dit een foute berekening.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer