Gewoonte bepaalt relatie boer en afnemer

Gewoonte en vertrouwen zijn belangrijke factoren in de contacten tussen varkenshouders en telers van industrieaardappelen aan de ene kant en hun afnemers aan de andere kant.

Aanbieders en afnemers hebben vaak langdurige relaties met elkaar, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) onderdeel van Wageningen UR.

Bij de afzet van biggen en vleesvarkens - meestal via tussenhandelaren - zijn contracten niet gebruikelijk. Vaak is sprake van gewoontehandel en mondelinge afspraken.

Bij industrieaardappelen is het juist omgekeerd. Daar kiezen telers veelal voor afzetcontracten waarin vaste prijzen of poolprijzen worden afgesproken, ondanks dat de prijs op de vrije markt gemiddeld hoger is.

Prijzen volgen

Varkenshouders oriënteren zich meestal goed op de markt voor biggen en vleesvarkens en vergelijken daarbij verschillende noteringen. Slachterijen weten dat, en blijven dan ook met hun prijsstelling dicht bij elkaar in de buurt.

Ook aardappeltelers die op de vrije markt afzetten zijn vrijwel dagelijks bezig zich op de markt te oriënteren.

Prijsrisico's

In tegenstelling tot akkerbouwers dekken varkenshouders zich nauwelijks in tegen prijsrisico's, stelt het www.lei.wur.nl/NL/publicaties+en+producten/LEIpublicaties/?id=1370 onderzoek. Ze zijn ook niet actief op de termijnmarkt. Varkenshouders handelen vrijwel volledig op basis van fluctuerende weekprijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer