Bleker%3A+pas+op+de+plaats+met+megastal
© gemeente Vlagtwedde

Bleker: pas op de plaats met megastal

Staatssecretaris Henk Bleker verzoekt gemeente Vlagtwedde en provincie Groningen dringend een pas op de plaats te maken met de komst van de megastal van Ad Buys naar Bourtange. Dat antwoordde hij gisteravond in de microfoon van RTV Noord op Kamervragen van PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken en Rik Grashoff van GroenLinks

Bleker vindt dat Groningen eerst het advies van de gezondheidsraad over de mogelijke risico's en de effecten van de veehouderij op de volksgezondheid. moet afwachten. Hij wil dit deze week in een gesprek met gedeputeerde William Moorlag toelichten.

Strijdig

Moorlag meldde gisteren in de commissievergadering dat, mocht het megastalplan strijdig zijn met het rapport van de gezondheidsraad dat eind dit jaar verschijnt, hij de risico's wil beoordelen.

Ook is Bleker bezig met een wet waarin hij eisen wil stellen aan het maximaal te houden melkkoeien, varkens en pluimvee. Volgens gedeputeerde Moorlag geldt dit niet voor de megastal van Buys. 'Wij volgen in dit plan het bestaande beleid. Provincie Groningen hanteert geen bovengrens aan het aantal melkkoeien.'

Achtertuin

GroenLinks en PvdA wilden opheldering over 'de komst van de megastal in de achtertuin van staatssecretaris Bleker'. 'Het kabinet wil geen verbod stellen op megastallen en Bleker ziet geen redenen om in te grijpen. Toch zegt Bleker niet dat veehouderijen ongebreideld mogen groeien.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer