Vlagtwedde+ziet+megaboer+zitten
© gemeente Vlagtwedde

Vlagtwedde ziet megaboer zitten

Burgemeester en wethouders van gemeente Vlagtwedde willen melkveehouder Ad Buys medewerking verlenen om een megaveehouderij bij Bourtange te vestigen. Buys wil in Oost-Groningen 1000 koeien en 800 stuks jongvee houden.

'Wat ons betreft mag Buys zijn bouwplan indienen. Wij willen hem enige zekerheid bieden en geen spaak in het wiel steken', zegt wethouder Seine Lok.

Volgens de wethouder is de trend naar grootschalige melkveebedrijven niet meer te stoppen. 'Hierin moeten wij mee, willen we onze concurrentiepositie behouden.'

Omdat het om een groot project gaat, heeft de gemeenteraad echter het laatste woord. Zij beslist hierover op 21 februari.

Weerstand

De plannen van de Noord-Brabantse ondernemer roepen weerstand op bij 7 melkveehouders en akkerbouwers uit de buurt. Vooral de communicatie liet te wensen over, zegt melkveehouder Gerwin Roelofs in Vlagtwedde.

'Het proces duurt al sinds 2007. Afgelopen dinsdag schudde ik Buys voor de eerste keer de hand. Wij vinden het jammer dat hij niet open en bloot over zijn plannen heeft verteld', geeft Roelofs aan.

Verpaupering

Bovendien is de verpaupering van de bedrijven die Buys opkocht, de buurt een doorn in het oog.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer