Granulaten tegen aaltjes

Het succesvol gebruik van granulaten (Vydate) in de bietenteelt is afhankelijk van de soort en hoeveelheid aaltjes. De schadedrempel voor wortelknobbelaaltjes Meloidogyne chitwoodi ligt op 500 larven per 100 milliliter grond en bij Meloidogyne fallax is dat 2500.

Bij trichodoriden - een van de vrijlevende aaltjes - is de inzet van granulaten niet rendabel bij aantallen lager dan 150 per 100 milliliter grond. Dat meldt IRS, het onderzoeks- en kenniscentrum voor de suikerbietenteelt in Nederland.

Bij stengelaaltjes adviseert IRS granulaten te gebruiken op plekken waar op basis van ervaring veel kroef in uien of wortelrot in bieten door stengelaaltjes voorkwam. Een schadedrempel is niet bekend, maar uit eerder onderzoek bleek wel volgens het centrum dat Vydate het percentage rotte bieten significant verlaagt.

Bietencysteaaltjes

Uit jarenlang onderzoek blijkt dat granulaten bij bietencysteaaltjes niet rendabel zijn, geeft IRS aan. Een goed besluit voor vrijlevende- en wortelknobbelaaltjes is alleen te nemen als een akkerbouwer weet hoeveel aaltjes in de grond aanwezig zijn.

Analyse van een grondmonster is daarbij onmisbaar, verzekert IRS. Hoe dat te doen, licht deze www.kennisakker.nl/files/Kennisdocument/Folder_bemonstering_aaltjes_1207.pdfbrochure toe.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer