Xenia kan tweede perenras worden

De Telersvereniging Xenia (TVX) streeft binnen nu en ongeveer 10 jaar naar een areaal van 500 hectare van het nieuwe perenras Xenia in Nederland en België.

Xenia+kan+tweede+perenras+worden
© FruitMedia

Perentelers in Nederland en België die het nieuwe ras Xenia willen planten, moeten lid worden van TVX en minimaal 3000 bomen planten. Handelsbedrijf Vogelaar-Vredehof in Krabbendijk verzorgt de centrale verwerking en afzet via Albert Heijn.

Er is veel belangstelling voor Xenia als nieuw perenras, zo bleek gisteravond uit de grote opkomst van fruittelers tijdens een informatiebijeenkomst van TVX in Enspijk. Xenia is een ras met veel potentie, verzekert Wouter van Teeffelen, die als adviseur betrokken is bij TVX.

Makkelijke teelt

'Het ras smaakt goed, is productief en makkelijk te telen, lang te bewaren en heeft een goed uitstalleven', zegt Van Teeffelen. 'Xenia heeft het in zich om in Nederland uit te groeien tot tweede perenras na Conference.'

Het areaal Xenia in Europa is op dit moment ruim 200 hectare, waarvan bijna 50 hectare in Nederland en België. Boomkweker Pieter van Rijn is eigenaar en hoofdlicentiehouder van het ras. Hij verwacht dat in Nederland en België een uitbreiding van het areaal mogelijk is van 40 tot 50 hectare per jaar.

Afstemmen op markt

Primair doel van TVX is de teelt en afzet van Xenia te optimaliseren, zonder daarbij overigens vastomlijnde teeltmethodes na te streven. Tot 500 hectare in Nederland en België wil de telersvereniging de aanplant van het nieuwe ras vrijgeven. Daarna moet het areaal meer worden afgestemd op de marktvraag.

'Xenia is geen ras voor het pure topsegment. Daarom moet er gewoon afzetruimte zijn voor 500 hectare. Is dat niet het geval, dan is het ras mislukt', stelt Van Teeffelen. 'Ons doel is een kostprijs-plus-strategie voor de leden van TVX.'

Afzet Duitsland

Naast de afzet via Albert Heijn liggen er volgens Van Teeffelen voor Xenia vooral mogelijkheden voor export naar Duitsland. 'In Duitse smaaktesten scoort Xenia aanmerkelijk beter dan Conference.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer