Friezen mogen kievitseieren rapen

In Friesland mag in het voorjaar weer naar hartenlust naar kievitseieren worden gezocht. De Raad van State wees het bezwaar af dat Faunabescherming maakte tegen de ontheffing door het Friese provinciebestuur.

De ontheffing voor het zoeken en rapen van kievitseieren was al in 2008 verleend en later 2 keer aangescherpt. Zo moeten alle gevonden eieren per sms worden geregistreerd, waarna de vinder bericht terugkrijgt of en hoeveel eieren geraapt mogen worden.

Verder mogen niet meer dan 5939 eieren worden geraapt. Faunabescherming vindt dat ook dat de aangescherpte ontheffing de kievitpopulatie onvoldoende beschermt.

Voldoende waarborgen

De Raad van State oordeelde echter dat de provincie met de extra voorwaarden voldoende waarborgen heeft ingebouwd. Het registratiesysteem heeft probleemloos gefunctioneerd, stelt het bestuurscollege.

Eierrapers moeten bovendien in bezit zijn van een persoonsgebonden kaart, die door een erkend verband van vogelbeschermers wordt gecontroleerd. Deze kan worden ingetrokken als de raper de regels niet naleeft.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer