Ten Have: varkenshouderij koploper innovatie

Tien ondernemers met 10 onderscheidende integraal duurzame stalontwerpen krijgen van het ministerie van EL&I in het kader van het SBIR-programma elk € 45.000. Met 6 projecten heeft de varkenshouderij de meeste winnaars.

Ten+Have%3A+varkenshouderij+koploper+innovatie
©

Het tiental scoorde het beste op landschappelijke inpassing, dierenwelzijn, diergezondheid, milieu en energie. De mate van innovatie, ondernemerskwaliteiten en technisch en economisch perspectief speelden ook mee bij de beoordeling.

Het komende half jaar gaan de ondernemers de haalbaarheid van de projecten uittesten. Daarna kunnen ze opnieuw in een wedstrijd maximaal een half miljoen euro winnen voor verdere ontwikkeling en praktijkintroductie van hun plan voor duurzame stalconcepten.

Lupinevarken

Eén van de innovatieve ontwerpen betrof de Lupinevarken dartelstal van Annechien Ten Have-Mellema en haar gezin in Beerta. Het gaat om een vleesvarkensstal met uitloopmogelijkheden. Ten Have teelt zelf de lupine voor de varkens en de mest gaat in een gesloten kringloop terug naar de akkers. Vlees wordt als gecertificeerd lupinevarkensvlees afgezet.

Vorige week donderdagavond organiseerde maatschap Ten Have - Mellema een informatieavond voor de inwoners van Beerta en de plaatselijke politiek. 'Ik vond het best spannend. Hoe zou de reactie zijn op onze plannen? De meeste mensen waren zeer geïnteresseerd in ons lupinevarken', schrijft Ten Have in haar www.ltonoord.nl/weblog_AnnechientenHave-Mellema weblog.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer