Aantal BEX-boeren groeit snel

Het aantal veehouders dat meedoet aan bedrijfsspecifieke excretie (BEX) steeg in 2011 tot 66%. De deelname was in 2010 52%. Dat blijkt uit een inventarisatie van BLGG AgroXpertus.

De stijging van het aantal deelnemers was vooral groot in Friesland, Groningen en Drenthe en het westelijk weidegebied.

In het Noorden steeg het percentage deelnemende bedrijven van gemiddeld 25% in 2010 naar 47% in 2011. In het westelijk veehouderijgebied nam het aandeel deelnemende bedrijven toe van 29 naar 57%.

Minder mestafzet

Veehouders die deelnemen aan BEX kunnen bedrijfseigen excretiecijfers hanteren als alternatief voor de nationale excretienormen. Door het rantsoen te optimaliseren, daalt de excretie. Hierdoor zijn er minder kosten voor mestafzet of ontstaat er meer ruimte voor aanvoer van dierlijke mest.

'In het begin van de regeling hadden vooral intensieve melkveebedrijven voordeel van BEX. Door aanscherping van de normen voor fosfaatbemesting, wordt deelname ook voor minder intensieve bedrijven interessant', stelt een woordvoerder van BLGG.

Voerconvenant

Belangrijk is volgens beide organisaties ook ook dat toeleveranciers en adviserende partijen bij hun klanten de voordelen van BEX in kaart brachten. BEX speelt namelijk een sleutelrol in het nakomen van de afspraken in het voerconvenant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer