Veiligheid klein bedrijf kan beter na ongeval

Veel kleine bedrijven nemen na een arbeidsongeval te weinig maatregelen om de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers te verbeteren. Dat blijkt uit controles door Inspectie SZW in verschillende sectoren.

Inspectie SZW, opvolger van de Arbeidsinspectie, bezocht vorig jaar 438 bedrijven met minder dan 50 werknemers waar eerder één of meer arbeidsongevallen plaatsvonden. Bijna de helft daarvan hield zich ook nu nog niet aan de regels voor gezond en veilig werken.

Vaak was de veiligheid op de plek van het ongeluk wel verbeterd, maar bleek de situatie op andere locaties in het bedrijf nog niet op orde. De controles vonden plaats in verschillende bedrijfstakken binnen de industrie, bouw, handel en dienstverlening.

Overtredingen

Een kwart van de overtredingen had te maken met de veiligheid van machines. Veel bedrijven verzuimden, hoewel ze eerder met een ongeval te maken hadden, de risico’s voor medewerkers goed in kaart te brengen.

Verder werden medewerkers te weinig voorgelicht over veilig werken en bleek ook het toezicht vaak niet goed geregeld. Dat speelt vooral als jongeren of tijdelijke invalkrachten in een bedrijf werken. Zij krijgen dan ook vaker met een ongeval te maken, blijkt uit het mlr1.nl/r/2x422q8e/89480?q=https%3A%2F%2Fpersberichten.rijksoverheid.nl%2Fuploads%2F13controlerapport.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer