Nieuwkoop legt Noordse Buurt stil

Gemeente Nieuwkoop staakt tijdelijk de aankoop van glastuinbouwbedrijven in de Noordse Buurt tijdelijk. De gemeente maakt 'een pas op de plaats' om met provincie Zuid-Holland opnieuw te kijken naar geplande woningbouw en inrichting van natuur.

Nieuwkoop+legt+Noordse+Buurt+stil
©

Dit vanwege de rijksbezuinigingen op de beheerkosten van de natuur. Ook moet het grootste deel van dit natuurproject betaald worden met de bouw van 430 woningen. Daar is momenteel weinig interesse voor.

Ook is er geen beheerder om de natuur te onderhouden. Wethouder Trudy Veninga zegt wel in gesprek te zijn met Natuurmonumenten, maar zij voelt er vooralsnog weinig voor.

Stekker

'Het tijdelijk staken betekent zeker niet dat de gemeente de stekker uit het project Noordse Buurt of uit één van de woningbouwprojecten wil trekken', benadrukt de wethouder. De gemeente wil uiterlijk 1 juli duidelijkheid hebben over het plan van aanpak, de kaders, financiering en de te nemen vervolgstappen.

Tot die tijd voert de gemeente geen onderhandelingen met de tuinders. Op dit moment heeft de gemeente met 11 van de circa 45 kwekers een akkoord bereikt. Met andere tuinders verlopen de onderhandelingen zeer moeizaam. Onlangs zegde LTO Noord nog het vertrouwen in het wethouder Veninga.

Netjes

De tuinders in de Noordse Buurt en LTO Noord zijn gisteravond geïnformeerd over het stilleggen van het project. 'Dat is heel netjes', reageert bestuurder Koos Hoogendoorn van LTO Noord Zuid-Holland.

Dat de tuinders langer moeten wachten, betreurt hij. Ook maakt Hoogendoorn zich zorgen over de voortgang van het project. 'De provincie moet gaan bewegen. Zij is dit proces meegenomen en doet hieraan mee. Dan hoort zij ook accuraat te reageren en snel te schakelen.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer