Gezondheidskosten varken dalen kwart

Als varkens gezond groeien, groeit het rendement mee. Het Gezond Groeien-project bewijst dat. ‘Intensief bezig zijn met diergezondheid en het lef om mijn gedrag te veranderen, verlaagde de dierenartsnota met een kwart.’

Dat zei varkenshouder Paul van der Wielen gisteravond in Veghel tijdens het eindsymposium van het project ‘Gezond Groeien’. Zo’n 250 mensen kwamen iets oppikken van de kennis en ervaringen van de projectdeelnemers.

Van der Wielen was 1 van de 4 varkenshouders. Het viertal werd begeleid door voeradviseurs van Fransen Gerrits, dierenartsen van DAC Aadal, studenten van www.haskennistransfer.nl/tekst/Fhealinc.aspxHAS KennisTransfer en een expert van farmaceut MSD. De 5-sterrenregio Noordoost-Brabant en www.fhealinc.nlFhealinc financierden het 1-jarige traject.

'Passie hoort bij het zaken doen, rendement alleen bevredigt niet. Gezonde dieren verhoogt het werkplezier. Boeren moet het goed gaan.' Benadrukt kartrekker van het gezondheidsproject Huub Fransen, directeur van diervoederfabrikant www.fransengerrits.nlFransen Gerrits.

Monitoren

Van der Wiel is duidelijk geworden dat monitoren van de diergezondheid de weg van de toekomst is. Diergezondheid volgen aan de hand van bloed- en mestmonsters levert resultaat op. ‘Ik weet welke ziekten op mijn bedrijf rondwaren en wat eraan zit te komen. Hierop probeer ik samen met de dierenarts preventief in te spelen zodat een ziekte niet of minder heftig doorbreekt. Minder antibiotica zijn daardoor nodig. Die kant moeten we op; dat vraagt de maatschappij ook van ons.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer