GGD%3A+extra+%27dijkbewaking%27+dierziekten
© Nieuwe Oogst

GGD: extra 'dijkbewaking' dierziekten

De dierdichtheid op bedrijven groeit. In combinatie met de hoge bevolkingsdichtheid vraagt dat om 'extra dijkbewaking'. Extra toezicht om te voorkomen dat ziekten overgaan van dier op mens.

Jelle Doosje van GGD Nederland zei dat gisteravond in Dalfsen. In de showroom van Johnny Hogenkamp stond de discussie in het teken van humane- en veterinaire gezondheid. Bij dat extra toezicht hoort een open en transparante communicatie. De de gang van zaken rond Q-koorts is een voorbeeld van hoe het niet moet, vindt Doosje.

Als voorbeelden van 'dreigende' zoönosen noemde Doosje vogelgriep, toxoplasmose, campylobacter, Japanse eucephalitis, maar ook resistente bacteriën en vectoren. Bij die laatste groep gaat het om ziekten die muggen overbrengen zoals het West Nijl-virus en Rift Valley-koorts. Ook het Schmallenberg-virus wordt aangemerkt als een vectorenziekte.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer