%E2%80%98Veel+ruis+op+lijn+over+kwaliteit+peen%E2%80%99
© Nieuwe Oogst

‘Veel ruis op lijn over kwaliteit peen’

Het is op dit moment onduidelijk welke kwaliteitseisen er in de handel gelden voor peen, vertelt Maas van den Heuvel in zijn functie als taxateur van land- en tuinbouwgewassen.

Van den Heuvel sprak deze week tijdens Themadag Peen van de landbouwbeurs in Emmeloord over de kwaliteitsnormen van peen. Volgens hem is er nog veel ruis op de lijn.

De peensector in Nederland werkt nog steeds met de Productschap Tuinbouw-normen voor peen. Vanaf 2009 zijn hier echter geen wettelijke verplichtingen meer aan verbonden. Van den Heuvel vertelt dat het Kwaliteits Controle Bureau alleen nog controleert op ernstige inwendige gebreken.

Geen controle

'Er is geen controle meer of klasse I-peen ook daadwerkelijk klasse I-waardig is. Verder was voorheen alleen klasse I-peen geschikt voor de export, nu gaat ook klasse II of minder de grens over', stelt Van den Heuvel.

Wereldwijd is er een voorstel om onder de vlag van de Verenigde Naties te komen tot eenduidige afspraken over peenkwaliteit. Volgens Van den Heuvel is dat een goed alternatief.

Goede afspraken

In de tussentijd adviseert hij kopers en verkopers van peen om vooraf goede afspraken te maken over de kwaliteit. 'Hou als leverancier desnoods een monster achter als bewijs van de kwaliteit van een afgeleverde partij.'

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer