Poldergemalen in Friesland blijven uit

De poldergemalen van Wetterskip Fryslân blijven tot en met het weekend uit. Hiermee zorgt het waterschap dat de ijsvloer intact blijft.

Volgens de weersverwachting zet de dooi vanaf maandag 13 februari geleidelijk in. Maandagochtend komen de gebiedsbeheerders van het waterschap bij elkaar om te bepalen waar en wanneer gemalen aan moeten.

Alleen op plaatsen waar hogere temperaturen leiden tot stijgende waterstanden, zet Wetterskip Fryslân de poldergemalen voorzichtig aan het werk. Dit geldt voornamelijk voor gebieden met bebouwing en plekken waar veevoer wordt opgeslagen.

Schaatsen

'In gebieden met kwelwater waar het waterpeil gaat stijgen, bekijken we zorgvuldig hoe lang we het malen kunnen uitstellen. Ons streven is dat we het aantal dagen dat we kunnen schaatsen, zo groot mogelijk maken', aldus waterschapsbestuurder Aaltje Rispens.

Het aanzetten van gemalen heeft voorbereiding nodig. Veel gemalen zijn vastgevroren en moeten eerst ijsvrij worden gemaakt. Een eventuele opstart van de poldergemalen gebeurt daarom geleidelijk. Bovendien zit de ijsvloer vastgevroren aan de walkanten.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer