Chemie-Pack handelde tegen de regels

Chemie-Pack handelde in strijd met de vergunning en hield zich niet aan de procedures. De overheid stelde zich vervolgens traag en te coulant op bij het toezicht en de handhaving, meldt Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVO).

Nadat brand op het bedrijf uitbrak, escaleerde deze snel. Dat kwam doordat er massaal brandbare vloeistoffen stonden opgeslagen in kwetsbare plastic containers op plaatsen waar dat niet was toegestaan.

Er was bovendien geen regie op de crisiscommunicatie die volgde op de hevige brand. De overheid speelde verder onvoldoende in op de informatiebehoefte van de samenleving. De Onderzoeksraad constateert dat een ingewikkelde structuur in werking treedt zodra zich in Nederland een crisis voordoet. Dat gebeurt als deze de schaal van een gemeente of veiligheidsregio overstijgt.

Risicobeheersing

De Onderzoeksraad concludeert dat de beheersing van de risico's op ongevallen en brand door het bedrijf Chemie-Pack onvoldoende was. Zo hield Chemie-Pack zich niet aan de vergunning en niet aan de eigen procedures. Zonder toestemming werden plastic containers met brandbare vloeistoffen op het middenterrein opgeslagen.

Ook werd hars op het middenterrein verpompt en apparatuur met het brandbare xyleen gereinigd. De beheersing van de risico's door het bedrijf was zowel technisch als organisatorisch niet van het niveau dat verwacht mag worden van een Besluit Risico's Zware Ongevallen-bedrijf.

• Lees het hele OVO-rapport over www.onderzoeksraad.nl/docs/rapporten/Rapport_Brand_Chemie-Pack_web_definitief.pdfChemie-Pack

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer