Kenia+opent+grens+voor+pootgoed
© ELI

Kenia opent grens voor pootgoed

De exportbelemmeringen van Nederlandse pootaardappelen naar Kenia zijn opgeheven, meldt het ministerie van EL&I.

EL&I-staatssecretaris Henk Bleker had in oktober 2011 overleg met de Keniaanse minister van Landbouw. Toen is afgesproken dat Kenia de grens zou openen voor Nederlands pootgoed op voorwaarde dat enkele technische belemmeringen werden opgelost. Dat is nu gebeurd, laat Bleker weten.

Kenia heeft de grenzen voor pootaardappelen altijd dichtgehouden, omdat het land bang was voor de insleep van plantenziekten en -plagen. 'De eerste containers met pootaardappelen kunnen naar het Afrikaanse land worden verscheept', meldt Bleker. 'Nog dit plantseizoen zal ongeveer 100 ton Nederlands materiaal gepoot kunnen worden.'

Nieuwe rassen

Naast de export van in Kenia geregistreerde commerciële rassen, mogen er nu ook nieuwe rassen worden ingevoerd. Die moeten daar wel eerst onder Keniaanse omstandigheden worden getest, voordat ze er op de markt mogen worden gebracht. Aardappel is het tweede voedselgewas in Kenia maar de oogsten dalen omdat er geen goed pootgoed is.

Bekijk meer over: