Roofaaltjes indicator bodemvruchtbaarheid

Roofaaltjes zijn een goede indicator voor de kwaliteit van de bodemvruchtbaarheid. Blgg AgroXpertus introduceert daarom analyse van roofaaltjes als aanvullende bepaling bij gewasgericht en diagnostisch onderzoek.

De bodem is een samenspel van biologische, fysische en chemische factoren. De eerste gedachte bij bodembiologie gaat vaak in de richting van organismen die schadelijk zijn voor het gewas of het oogstbare product.

De bodem bevat echter ook nuttige organismen die er voor zorgen dat alle processen in de bodem goed blijven functioneren. Alle levende organismen in de bodem vormen samen het bodemleven.

Kwaliteit bodemleven

Plantparasitaire aaltjes tasten planten aan. Schimmeletende aaltjes voeden zich op schimmeldraden. Bacterie-eters voeden zich met bacteriën. Roofaaltjes voeden zich met bodemdiertjes, waaronder plantparasitaire aaltjes.

Roofaaltjes zijn een goede indicator voor de kwaliteit van het bodemleven en daarmee van de bodemvruchtbaarheid. Ze staan namelijk aan de top van de ondergrondse voedselpiramide. Geen of weinig roofaaltjes betekent dat schadelijke aaltjes en andere bodemorganismen vrij spel hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer