Louise Fresco: 'Haal meer uit melk'

'We hebben onvoldoende geïnvesteerd in een toename van de voedselproductie en hebben onvoldoende geïnnoveerd. Dat is een van de belangrijkste oorzaken van de prijsfluctuaties', zei hoogleraar Louise Fresco vandaag in Bunnik.

De hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam sprak op de jongerendag van Royal FrieslandCampina (RFC). Volgens haar is er in Afrika, Rusland, Zuid- en Midden-Amerika en Azië nog voldoende ruimte om meer opbrengst te halen.

Daarnaast pleit ze voor efficiënter produceren op de bestaande landbouwgrond, onder andere door biotechnologie toe te staan. Beide zijn nodig om straks 9 miljard mensen te kunnen voeden.

'Verder moeten we met innovaties zorgen dat we efficiënter voedsel maken met minder effect op het milieu. Zo valt er uit melk, de meest complete bron van eiwitten en het meest kostbare voedsel dat er voor mens en dier bestaat, nog veel meer te halen dan we nu doen.

Plantaardig eiwit

Fresco adviseerde ze RFC om de trends goed in de gaten te houden en te zorgen dat je een deel van de dierlijke eiwitten wellicht vervangt door plantaardige, zoals RFC met het vleesvervangende product Valess al eens deed.

'De trend van flexitariërs, mensen die minder vaak vlees eten, zet door. Speel daar op in, de vele eiwitten van van melk kunnen een goed alternatief zijn voor de vleeseter', raadt Fresco aan.

Fresco hekelde stromingen die per definitie vinden dat economische groei slecht is voor dier en milieu. 'Het is een gevaarlijke trend van mensen die geen idee hebben hoe voedselproductie in elkaar steekt. Mensen die gek zijn op lammetjes in de wei, maar niet willen weten wat er op hun bord ligt.'

Fantastisch voedselverhaal

Volgens de hoogleraar is voedsel terug in de aandacht, maar is de kennis en het begrip voor voedselproductie onvoldoende. 'Het wordt tijd voor een realistisch debat over voedsel. Vertel de feiten en vertel ook het verhaal achter de boterham met kaas. Dat is namelijk een fantastisch verhaal.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer