Gezond varken heeft meer waarde

Werken met gezonde zeugen, biggen en vleesvarkens is efficiënter, geeft gemak en meer werkplezier. Varkenshouders zouden daarom serieuzer werk moeten maken van de gezondheidsstatus van hun bedrijf.

Iedereen is zo langzamerhand wel doordrongen van het belang van gezonde varkens, maar een apk-keuring waarbij de hele gezondheidssituatie van het bedrijf eens tegen het licht wordt gehouden, gebeurt nog te weinig. 'In de praktijk zie je wel dat varkenshouders ermee bezig zijn, maar dan vaak met een deel ervan', zegt Rienk Prins van Hendrix UTD.

Prins pleit voor een meer integrale aanpak via een bedrijfsgezondheidsplan waarbij naast de dierenarts ook de voeradviseur wordt betrokken. 'Spreek met elkaar doelen af, hoe je die wilt bereiken en maak een tijdspad.'

Toets

Voor vermeerderaars en mesters die hun positie willen bepalen staat op de website van www.varkens.hendrixutd.nl/meten+is+weten/bedrijfsgezondheidstoetsHendrix UTD een bedrijfsgezondheidstoets die vrij toegankelijk is. De bedrijfsgezondheidstoets is een onderdeel van een bedrijfsgezondheidsplan.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer