Noodkreet over Natura 2000 in Nieuwkoop

Provincie Zuid-Holland wil met de betrokken partijen oplossingen op lokaal niveau zoeken om boeren en ondernemers rond Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen en De Haeck uit de gevarenzone te halen.

Dat meldt de werkgroep Natura 2000 waarin boeren en andere ondernemers zich hebben verenigd.

Boeren en andere ondernemers in Nieuwkoop maken zich grote zorgen over de toekomst van hun bedrijven rond de Nieuwkoopse Plassengebied en De Haeck. Ecologische analyses in het kader van Natura 2000 zetten de bedrijfsontwikkeling binnen van straal van tien kilometer rond het gebied op slot.

'Er kunnen geen natuurbeschermingswetvergunningen meer worden verleend voor noodzakelijke uitbreidingen van bedrijven', zegt Sjaak Voorend, parttime veehouder en lid werkgroep Natura 2000, namens LTO Noord.

Struikelblok is de zeer strenge stiknormering voor beschermde vegetaties in het plassengebied. Het gaat om één soort, het veenmosrietland.

Sikstof

De werkgroep stelt dat de hoge stikstofbelasting in de lucht wordt voornamelijk veroorzaakt door een zeer hoge achtergrondconcentratie depositie. Er komt veel stikstof van buiten het gebied aanwaaien, zelfs vanuit het buitenland. Lokaal vindt toevoeging plaats door het verkeer, veehouderijen, industriële activiteiten én door de natuur zelf, bijvoorbeeld door en het inlaten van gebiedsvreemd water.

Van de 166 Natura 2000-gebieden is Nieuwkoop is samen met 4 andere gebieden een van de weinige gebieden in heel Nederland waar nu alles op slot staat. 'Dit is heel slecht voor de economie, want als bedrijven niet meer investeren, kunnen ze ook geen vernieuwingen meer invoeren en ook geen milieu-investeringen doen, waardoor de stikstofuitstoot teruggedrongen wordt. Een 'kip-ei'-verhaal dus', aldus Voorend.

Vergunningen

'De ontwikkeling van bedrijven moet mogelijk blijven', vervolgt Voorend. 'Samen met de overheid moeten we zorgen dat er weer vergunningen worden verleend, die juridisch houdbaar zijn. Daarmee werken we aan een oplossing die zowel recht doet aan de natuur als aan de economie. In onze ogen is dit allemaal zeker mogelijk.'

De provincie Zuid-Holland houdt woensdag donderdagavond 19 januari (19.30 uur) een informatiebijeenkomst over dit onderwerp in de Milandhof in Zegveld.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer