'Prijsniveau 2008 leidend voor groente'

Telers, telersverenigingen en andere vertegenwoordigers van de sector voor industriegroente moeten hun afnemers oproepen om prijzen te betalen op het niveau van 2008, maar dan met inflatiecorrectie.

Dat is de uitkomst van overleg tussen telers van land- en tuinbouworganisaties uit Nederland, België en Frankrijk.

Uit het overleg tussen de West-Europese telers van industriegroente blijkt dat de teeltkosten in de drie landen vrijwel gelijk zijn. Toch stellen de telers dat de prijzen steeds lager zijn geworden en dat tussen telers verschillen zijn ontstaan. De kosten zijn daarbij toegenomen. De telers vinden dat ze door de industrie tegen elkaar werden uitgespeeld.

Speelveld

Om voor iedereen een gelijk speelveld te hebben, vinden de boeren dat het prijsniveau van 2008 als basis van de onderhandeling moet dienen. Op dat bedrag moet een toeslag komen om de gestegen kosten van onder meer huur, brandstof en arbeid te verrekenen.

Het niveau van 2008 was goed genoeg om als basis te dienen, vindt Rogé Meuwissen van de vakgroep vollegrondsgroenten van LTO Nederland.

'Voor de industrie maakt het niet zoveel uit of ze 10% meer moeten betalen voor de groenten, zolang hun concurrent dezelfde groenten maar niet goedkoper krijgt.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer