Bitter weinig kennis over zeugenuier

Er is bitter weinig expertise op het gebied van zeugenuiers. Dat concludeert het netwerk Vitaal Uier teleurgesteld.

Het www.verantwoordeveehouderij.nl/index.asp?netwerken/netwerken2010/projectkaart.asp?IDProject=364 netwerk, dat 2 jaar geleden werd opgericht, ontstond doordat zich op sommige bedrijven veel beschadigingen aan spenen en/of uiers voordoen, zonder dat daar een directe verklaring voor is.
Volgens de netwerkdeelnemers en dierenartsen blijkt een veelheid aan factoren invloed te (kunnen) hebben op het ontstane letsel.

'In de zoektocht naar verklaringen voor betreffende beschadigingen is zowel nationaal als internationaal naar experts op dit gebied gezocht. Helaas hebben de deskundigen het netwerk niet verder kunnen helpen', meldt netwerkbegeleider Marco Hol. Hij is verbaasd dat kennis over de uier als vitaal onderdeel bij het groot brengen van biggen zo is onderbelicht.

Veel bedrijven zeggen volgens hem dat het niet aan de orde is. Als er aandacht aan wordt besteed en de varkenshouder vervolgens op de knieën gaat om de uier te bekijken, blijken er wel degelijk meer verwondingen te zijn dan verwacht.

Uierkaart

Momenteel legt het netwerk de laatste hand aan een uierkaart, waarmee inzicht moet worden verkregen in de mate waarin het probleem op een bedrijf speelt. Aan de hand van meer dan 1500 foto’s met enige vorm van beschadiging aan uier en/of spenen is een indeling gemaakt van beschadigingen en de ernst van die beschadigingen. Doel is het samenstellen van een uierkaart om inzichtelijk te krijgen in welke mate het probleem op een bedrijf speelt.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer