Drenthe zegt nee tegen natuurakkoord

Een meerderheid van PvdA, GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie in Provinciale Staten (PS) van Drenthe is tegen het afsluiten van een natuurakkoord met staatssecretaris Henk Bleker van EL&I. CDA, VVD en PVV zijn voor een akkoord.

Met de afkeuring van het natuurakkoord volgt PS een advies van Gedeputeerde Staten. Die vinden het meegaan in vergaande bezuinigingen op onder andere natuur en landschap onverantwoord. Over die opstelling van GS ontstond afgelopen maandag flinke commotie omdat de week er voor gedeputeerde Rein Munniksma nog aanraadde om voor te stemmen.

Munniksma gaf maandag aan van gedachten te zijn veranderd omdat Bleker provincies ongelijk wil behandelen. Voor stemmenende provincies zouden gewoon een deel van het overblijvende geld krijgen, nee-stemmers zouden niks krijgen. Het afgeven van een subsidie aan riettelers in Overijssel is volgens hem daar het bewijs van.

Gesprek

GS van Drenthe hebben gisteren een gesprek gehad met Bleker en premier Mark Rutte over de verschillen in uitleg van het natuurakkoord. Hierover werden vanmiddag geen inhoudelijke mededelingen gedaan. Commissaris Jacques Tichelaar stelde alleen dat de lucht is geklaard.

Opvallend is dat de onduidelijkheid groot blijft over de gevolgen van het afstemmen. Ook GS had er vanmiddag nog geen afdoende antwoord op.

Diverse fracties drongen aan op het opnieuw oppakken van verder overleg met staatssecretaris Bleker. Lukt dat niet, dan zou GS van Drenthe naar de rechter moeten stappen. Dit moet er voor zorgen dat rijksgeld waar de provincie nog recht op heeft, alsnog naar Drenthe vloeit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer