Weer beïnvloedt comfort Rondeel-kip

Innovatieve kippenstallen zoals het Rondeel stellen andere eisen aan de klimaatregeling. Zo kan een wereld van verschil ontstaan tussen dag- en nachttemperaturen. Het drogen van mest met nadroging in de carrousel lukt goed.

De klimaatregeling en het drogen van mest in Rondeel heeft Vencomatic aardig in de vingers. 'Het verder terugdringen van windeffecten blijft echter de uitdaging', zegt klimaatspecialist Victor van Wagenberg.

Dat is de ervaring met de huidige 2 natuurlijk geventileerde stallen met Rondeel-legkippen. Het kipcomfort hangt bij winderige en guur weer af van de windrichting. De staltemperatuur aan de luwtezijde is aanzienlijk comfortabeler.

Ervaring leert dat Rondeel-kippen de temperatuurschommelingen goed kunnen weerstaan. 'Uit vrije wil kunnen ze in weer en wind naar buiten, of beschutting in de stal opzoeken', zegt Van Wagenberg. 'Burgers willen welzijn en dat is kippen jaarrond buiten zien rondscharrelen. Daar staat het Rondeel-concept ook voor.'

Mestcarrousel

Het drogen van mest op banden en in de mestcarrousel in Rondeel voldoet volgens hem ruimschoots aan de verwachtingen om het certificaat Milieukeur Ei te mogen voeren.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer