'Landbouw minder vervuilend voor meer'

De invloed vanuit landbouwgebieden op de chemische waterkwaliteit van het Hondshalstermeer is minder groot dan aanvankelijk gedacht.

Dat blijkt uit voorlopig onderzoek naar een schoon en gezond Hondshalstermeer van waterschap Hunze en Aa’s en Wageningen UR. 'Strengere eisen voor de landbouw zijn op dit moment nog niet nodig', zegt waterkwaliteitsadviseur Marian van Dongen van Waterschap Hunze en Aa’s.

Van Dongen benadrukt dat het gaat om voorlopige conclusies. 'Het onderzoek is nog gaande. Wij gingen aan het begin uit van de Kaderrichtlijn Water-normen die toen golden. Het kan zijn dat bij verder onderzoek de normen strenger worden. Dan is wel weer inspanning van de landbouw vereist.'

Bemestingsplan

Aan de zuidzijde van het meer liggen voornamelijk akkerbouwbedrijven. Twintig agrarische ondernemers namen deel aan het onderzoek door onder andere naar hun bemestingsplan te kijken.

Uit het voorlopig onderzoek blijkt dat de verblijftijd van het water in het meer kort is. Daardoor wordt het water troebel. Dat is slecht voor de ecologie, zegt waterschap Hunze en Aa’s. Ook de inrichting van het meer is anders dan eerst werd gedacht.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer