Munniksma: ja zeggen tegen natuurakkoord

De Drentse gedeputeerde Rein Munniksma voor landelijk gebied adviseerde Provinciale Staten vanmiddag ja te zeggen tegen het akkoord over bezuinigingen op natuurbeheer.

Munniksma, zelf mede-onderhandelaar namens de provincies met staatssecretaris Henk Bleker van Natuur, ziet het als kiezen uit 2 kwaden. Nee zeggen, wat een tweetal provincies inmiddels heeft gedaan, zou plattelandsontwikkeling voor minstens een jaar op slot zetten en leiden tot lange juridische procedures.

Bij een ja krijgen de provincies nog steeds veel te weinig maar is tenminste redelijk zeker dat het beheer van natuur tot 2014 kan worden gefinancierd, aldus de gedeputeerde. Nieuwe aankopen voor natuur blijven dan nog steeds taboe, ruilen kan wel.

Volgens gedeputeerde Munniksma maakt de huidige situatie, waarbij sommige provincies tegen zijn, het extra gecompliceerd. Van een verdeeld besluit of ontbindende voorwaarden kan volgens hem geen sprake zijn, het is allemaal ja zeggen of allemaal nee. Dat zouden ook staatssecretaris Bleker en minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) verschillende malen hebben benadrukt.

Verdeeld

Provinciale Staten van Drenthe lijken sterk verdeeld en voelen zich onder druk gezet. Alleen CDA en PVV hebben volmondig verklaard voor te zijn. Diverse andere partijen, zoals de PvdA en VVD, houden hun kruit even droog tot volgende week woensdag. Dan volgt nog een plenair debat in Provinciale Staten.

Wel is in de Drentse Staten steun voor het in gang houden van kavelruilprojecten. Deze zouden ook moeten worden ingezet voor natuurruil zodat de Ecologische Hoofdstructuur kan worden verbeterd. Voorzitter Arend Steenbergen van LTO Noord Drenthe pleitte vanmiddag in de Statenvergadering nog eens voor uitvoering van alle lopende projecten voor verbetering van de landbouwstructuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer