%E2%80%98Schalkwijk%E2%80%99+winnende+ontwerp
©

‘Schalkwijk’ winnende ontwerp

Het stalontwerp ‘Eiland voor Sus Domesticus Blokhoven’ bij Schalkwijk won de ontwerpwedstrijd van het project ‘Stalontwerp: een mooie innovatieve varkensstal’. De jury vond dit unaniem het beste ontwerp.

In Den Haag nam de Utrechtse ondernemer Steef Uijttewaal donderdagmiddag de prijs van 25.000 euro in ontvangst. Daarmee kan het ontwerp tot bouwplan worden uitgewerkt.

In het ontwerp dat Uijttewaal en architectenbureau Daad maakten, wordt het bestaande varkensbedrijf in Schalkwijk gesloopt en ‘wordt in de polder nieuw gebouwd voor 150 fokzeugen en 1200 vleesvarkens.

De jury noemt de bedrijfsverplaatsing goed doordacht. De lof gold in het bijzonder de ‘intelligente situering’ van de dakvlakken (lessenaarsdaken). Die zorgen voor een ‘mooie ritmiek’ in de bebouwingswand. Op de lange op het zuiden gerichte dakhellingen zonnepanelen aangebracht kunnen worden

Voorbeeld

Het ontwerp is gemaakt voor de locatie in Schalkwijk, maar het idee van een hofboerderij kan ook op andere plaatsen en op grotere schaal worden uitgevoerd. 'Daarmee is het ontwerp ook voor andere varkenshouders een voorbeeld', aldus de jury, waarin ook LTO zitting had.

• Meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer