Op handelsmissie naar Tanzania (6)

En dan sta je ineens oog in oog met een verschrikkelijk grote olifant. Vandaag hebben wij, de overgebleven deelnemers van de handelsmissie, ons vermaakt met een mooie safari.

Het officiële programma van de handelsmissie naar Tanzania zit erop. Dit is de laatste dag en meteen ook m'n laatste weblog vanuit Afrika.

In het noorden van Tanzania zijn een aantal mooie natuurparken die zeer geschikt zijn voor een safari. Het is naast de Kilimanjaro één van de redenen waarom het toerisme hier sterk in opkomst is. Wij bezochten park Tarangire op zo'n 2 uur rijden van Arusha. Naast olifanten hebben we onder meer een paar leeuwen, giraffes, zebra's en verschillende impala's en andere hertachtigen gezien.

Terugreis

Morgen aanvaard ik de terugreis. Altijd spannend voor een niet erg ervaren reiziger die ook nog alleen moet reizen. Om 03.00 uur vertrek ik hier uit het hotel. Om 06.00 uur gaat m’n vliegtuig vanaf Kilimanjaro-Airport naar Naïrobi in Kenia en daar stap ik over op een KLM-vlucht rechtstreeks naar Schiphol.

Kort samengevat over de handelsmissie: erg mooi dat ik deze reis voor mijn werk heb mogen maken en hopelijk levert het een aantal goede artikelen op. Aan de informatie kan het niet liggen. Mijn indruk van Tanzania als tuinbouwland is dat er veel mogelijkheden zijn en dat de omstandigheden goed zijn. Toch kent het land nog veel zogeheten red tape-problemen, dat heeft alles te maken met bureaucratie en corruptie.

Oplossingen

Oplossingen daarvoor zijn op korte termijn niet te verwachten. Des te meer bewondering heb ik voor de tuinbouwondernemers uit onder meer Nederland die het lef hebben om hier een bedrijf te runnen.

Of ik ooit nog terugkom in Tanzania, ik weet het niet. Het land komt in elk geval niet op mijn vakantiebestemmingenlijstje. Wel ben ik op de redactie van Nieuwe Oogst nu Afrika-deskundige en dat schept verplichtingen voor als zich weer een dergelijke reis aandient. Voor nu zeg ik Tanzania Ashante Sane, ofwel volgens mij, Tanzania bedankt en de hartelijke groeten.

Haijo Dodde, gewasredacteur Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer