Nog half jaar respijt voor kooi-ei

Lidstaten die eind van dit jaar nog batterij-eieren produceren, krijgen een half jaar de tijd om maatregelen te treffen om het kooi-ei uit te faseren. Dat voorstel doet de Europese Commissie.

Nog+half+jaar+respijt+voor+kooi%2Dei
© Nieuwe Oogst

Vanaf 1 januari 2012 mogen er in Europa geen leghennen worden gehouden in legbatterijen. Landen die dat nog niet voor elkaar hebben, zoals Polen, Italië en Spanje, krijgen van de Europese Commissie tot 31 juli 2012 de tijd om dat alsnog te doen. Daartoe moeten zijn maandelijkse rapporten overleggen over hoe de omschakeling verloopt.

De batterij-eieren die in het extra jaar geproduceerd worden, moeten wel een apart stempel krijgen. Ook moeten de eieren verwerkt worden en niet als vers op de markt komen.

Zorgen

Een groep lidstaten, waaronder Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland, zijn tegen het voorstel. Zij vinden dat dit besluit de investeringen en concurrentiekracht van hun pluimveehouders ondermijnt.

Het voorstel van de EC is gebaseerd op een 'heren-overeenkomst' en heeft daarom geen rechtsgeldigheid. Er zijn veel zorgen over het op handen zijnde verbod op kooi-eieren, zegt een ingewijde bron. 'Ongeveer 13 lidstaten blijken geen of onjuiste gegevens aan te hebben geleverd. Deze landen kunnen het besluit tegen de productie van kooi-eieren frustreren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer