DeltaMilk flirt met DOC

DeltaMilk wil een poging doen om DOC Kaas van een fusie af te houden met het Duitse DMK. 'Laten we er een echte Hollandse coöperatie van maken', flirt voorzitter Teunis Sterk nadrukkelijk met DOC.

DeltaMilk+flirt+met+DOC
© www.roeldijkstra.nl

'DOC heeft de nieuwste en grootste kaasfabriek van Nederland. Deze inbrengen in een Duitse groep is niet goed voor de Nederlandse melkveehouder', zegt Sterk.

DOC met haar toonaangevend zuivelpark en het bewezen business model van DeltaMilk is het uitgangspunt voor een Hollands coöperatief samenwerkingsmodel, stelt Sterk.

'De keus is aan de leden van DOC of ze willen opgaan in een grote Duitse groep of baas blijven in eigen huis.' Hij biedt DOC daarom een in zijn ogen sterker, Hollands samenwerkingsalternatief.

'Het bestuur van Deltamilk is ervan overtuigd dat een duurzame samenwerking de leden van DOC een melkprijs biedt die structureel minimaal 1 cent hoger ligt dan de melkprijs van DMK.'

Baas in eigen coöperatie

Andere voordelen, aldus Sterk, is dat de Nederlandse boeren bij Deltamilk baas blijven in de eigen coöperatie. Door een uitruil van kaassoorten met Deltamilk hoeft DOC ook minder boerengeld te investeren en kan er worden bespaard op de kosten van melk ophalen. 'Ook dit verhoogt de melkprijs die aan de leden kan worden uitbetaald', denkt Sterk.

Sterk: 'In Duitsland wordt structureel een lagere melkprijs uitbetaald dan in Nederland. DOC mag nu aansluiten en krijgt dan een minderheidsbelang van 15% in de nieuwe groep. Dit geeft de leden van DOC een onzekere toekomst. De drie coöperaties die alle fabrieken in één gezamenlijk onderneming onderbrengen komen te staan voor enorme herstructureringskosten van een aantal Duitse fabrieken. Dit gaat ten koste van de melkprijs. De leden van DOC krijgen weinig of geen zeggenschap.'

Het bestuur van Deltamilk is teleurgesteld dat er niet in een eerder stadium is gekeken naar de mogelijkheden voor samenwerking tussen de 2 Hollandse coöperaties en wil graag in gesprek met het bestuur van DOC.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer