Met+elkaar+tegen+prut+op+de+weg
©

Met elkaar tegen prut op de weg

Boeren, gemeente en politie in Wieringermeer slaan de handen ineen om ‘prut van de weg’ te houden. Vooral om ongelukken, slippartijen en hoogoplopende onderlinge irritaties te voorkomen.

LTO Noord afdeling Wieringerland hield gisteren samen met de gemeente en de politie de demonstratie ‘Prut (op de) weg’ in Middenmeer, vlak voor de oogst en het maïshakselen. 'Ook wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen', zei afdelingsvoorzitter Otto Smit tegen zo’n 50 boeren.

Er hangt dit jaar een meldingsplicht boven het hoofd van de boeren. Fusiegemeente Hollands Kroon (Wieringermeer, Wieringen, Anna Paulowna en Niedorp) wil die invoeren. 'Of die er komt, staat nog niet vast. Ik hoop dat we dit voorstel dit jaar plat krijgen', aldus teamleider buitendienst Wanno Vink van Wieringermeer.

Streng

Dit jaar zijn de controles geval streng, laat BOA'er Bert Meijerink weten. Hij schroomt niet de politie in te schakelen. 'Wettelijk kunnen we zover gaan om een dam af te sluiten, om zo tot een gesprek te komen.'

Boeren die niet meewerken lopen tegen een bekeuring van € 180 aan. Moet de gemeente de prut opruimen, dan zijn de kosten voor rekening van de boer of loonwerker. Dat begint met een starttarief van €165. 'De vervuiler of de veroorzaker is aansprakelijk, dat kan dus ook het loonbedrijf zijn', verduidelijkt Meijerink.

Tijdens de bijeenkomst in Middenmeer werden verschillende methoden gedemonstreerd om de modder van de weg te halen. Hieronder een schuif, rolbezem met water en een ‘roterende prutschuif’ achter de trekker die de prut snel van de weg schraapt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer