EHS later klaar en kleiner

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS), een netwerk van verschillende natuurgebieden in Nederland, wordt later voltooid en kleiner van omvang.

Verder zijn de provincies vanaf 2014 financieel verantwoordelijk voor deze herijkte EHS. Vanaf dat jaar krijgen de provincies wel jaarlijks € 100 miljoen extra in het provinciefonds. Dat zijn de hoofdpunten uit het akkoord die het kabinet en het Interprovinciaal Overleg (IPO) bereikten.

De provincies krijgen 3 jaar langer de tijd dan in het regeerakkoord voorzien om de herijkte EHS te realiseren. Deze zal dan ook niet in 2018, maar in 2021 voltooid zijn. Met het akkoord wordt voldaan aan de internationale verplichtingen.

Kleiner

De fysieke grenzen van de herijkte EHS worden in 2012 vastgelegd. De EHS wordt kleiner dan ooit was bedacht. In plaats van rond de 700.000 hectare beslaat deze ongeveer 600.000 hectare. Voor de voltooiing moet nog 17.000 hectare grond worden aangekocht. Daarnaast moet 40.000 hectare nog worden omgevormd tot natuurgebied.

Het akkoord tussen het kabinet en een delegatie van de 12 provincies moet nog door de provinciebesturen worden goedgekeurd. Met het akkoord worden 2 doelstellingen van het kabinet gehaald: het natuurbeleid wordt verder gedecentraliseerd en de bezuiniging van € 600 miljoen uit het regeerakkoord wordt gehaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer