Maatregelen tegen Q-koorts versoepeld

De maatregelen tegen Q-koorts worden versoepeld. Dat melden EL&I-staatssecretaris Henk Bleker en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Maatregelen+tegen+Q%2Dkoorts+versoepeld
© Jos Thelosen

De bewindslieden baseren hun besluit op adviezen van deskundigen. Maar ook op het feit dat alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven voldoen aan de vaccinatieplicht.

Het landelijk uitbreidingsverbod draagt niet verder bij aan risicovermindering en gaat daarom voor deze bedrijven van tafel. Het afzonderen van drachtige dieren op onder meer kinderboerderijen is alleen nog verplicht tijdens aflammeren.

Uitmestverbod

De mestmaatregelen voor besmette en niet-besmette bedrijven worden ook versoepeld. Het uitmestverbod tijdens de lammerperiode is opgeheven. Verder verkorten beide bewindslieden de periode dat bedrijven hun mest moeten opslaan, voordat het mag worden uitgereden of afgevoerd, tot 30 dagen.

Bedrijven die niet besmet zijn, kunnen hun mest straks direct afvoeren naar een industriële composteerder. De kaart met gebieden van 5 kilometer rondom besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven wordt vervangen door een exemplaar waarop alleen de bedrijfslocaties staan.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer