'Kabinet moet korten landbouw voorkomen'

Het kabinet moet in Brussel aan de bak om financiële plannen voor het nieuwe EU-landbouwbeleid (2014-2020) aangepast te krijgen. Anders bestaat de kans dat de Nederlandse boeren worden gekort.

Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland in een reactie op de Rijksbegroting 2012. De Europese Commissie overweegt een herverdeling van het budget tussen lidstaten, waardoor Nederland met circa vijftig miljoen euro wordt gekort. Het kabinet moet dit voorkomen, vindt Maat.

Ook dringt Maat sterk aan op actie van het kabinet om het dossier Natura 2000 in Brussel uit het moeras te trekken. De ontwikkeling van duizenden agrarische bedrijven wordt hierdoor tegengehouden.

Ondernemerschap

De agrarische sector is één van de belangrijkste ‘maaksectoren’ met een omvangrijke export en een internationale toppositie. ‘Wees daarom zuinig op onze boeren en tuinders, want daar is in deze periode van economische tegenwind alle aanleiding toe', aldus Maat. De kabinetskoers voor versterking van ondernemerschap en steun voor de euro past hierbij.

Duurzaam en efficiënt produceren is in de visie van LTO Nederland uitdaging nummer één voor de agrarische sector. Hiertoe dient het budget voor verduurzaming van de veehouderij wel op peil te blijven. Boeren en tuinders laten in de praktijk zien dat ze, vaak samen met ketenpartijen en maatschappelijke organisaties, verder willen op die weg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer