'Vergroening niet ten koste van productie'

De vergroeningsmaatregelen in het Europees Landbouwbeleid na 2013 mag de productie van boeren niet in de weg staan. Dat zegt Tassos Haniotis, van de Europese Commissie.

%27Vergroening+niet+ten+koste+van+productie%27
© Nieuwe Oogst

In de uitgelekte plannen van het Europees Landbouwbeleid na 2013 (GLB) blijkt dat de Europese Commissie relatief eenvoudige vergroeningsmaatregelen voor wil stellen. Volgens de plannen mogen boeren na 2013 rekenen op een basispremie en extra betalingen voor groene diensten.Voorwaarden voor groene betaling zijn: permanent grasland, gewasrotatie en ecologische stroken zoals bijvoorbeeld bloemrijke akkerranden.

Veel boeren in Europa zullen nauwelijks hun bedrijfsvoering hoeven aan te passen om aan de vergroeningsmaatregelen te kunnen voldoen. Toch zijn de vergroeningsmaatregelen effectief, zegt Haniotis. “Volgens studies hebben de vergroeningsmaatregelen zoals die zijn voorgesteld voor het Europees Landbouwbeleid na 2013 een gunstig effect op het milieu en op het tegengaan van klimaatverandering.”

Vrijheid

In de komende maanden wordt door de lidstaten verder onderhandeld over het EU-landbouwbeleid. Of Nederland de eenvoudige vergroeningsmaatregelen van de Europese Commissie zal overnemen is nog niet duidelijk. Veel hangt af van hoeveel vrijheid die lidstaten krijgen om invulling te geven aan het GLB beleid op nationaal niveau.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer