'We zijn in de basis allemaal met elkaar verbonden'

Eet plantaardig; dat is beter voor de wereld, zeggen ze. Dierenwelzijn is in de veehouderij ver te zoeken, roepen ze. Laat boerenbedrijven stoppen, zodat er minder vervuiling is, klinkt het. Maar er is veel meer aan de hand dan alleen dit.

Marije van de Sande, biologisch melkveehouder in Nieuwerkerk
© Dirk Hol

De schappen in de winkels liggen vol, maar welke producten zijn 'puur natuur'? We gaan een kant op waarbij mens en natuur nog verder van elkaar staan. Want wie weet tegenwoordig nog hoe je zelf yoghurt maakt? En wie doet dat ook echt thuis? Er is geen noodzaak meer om zelf voedselproducten te maken.

Problemen beginnen ook bij de keuzes die je maakt. En we moeten niet vergeten welke kernwaarden echt belangrijk zijn in het leven. Hoe we voor de dieren zorgen, en ook hoe we voor onszelf zorgen. We zijn allemaal met elkaar verbonden.

Ik ben het eens met het feit dat er iets aan het dierenwelzijn mag worden gedaan in de landbouw. Maar als we alleen maar roepen en niet dicht bij de boerderij gaan kijken, dan zie je ook de goede initiatieven niet. Dan zie je niet dat er ook boeren zijn die hun kalfjes gewoon bij de koe hebben. En dan zie je de natuur eromheen niet.

Ik denk dat dit een begin is van bewustwording; dat voedsel in de basis iets is dat je met je eigen handen kunt creëren

Marije van de Sande, melkveehouder in Nieuwerkerk (ZL)

Ik had nooit gedacht dat ik op een boerderij zou belanden. Maar toen werd ik verliefd op zo'n bioboer die vol passie met zijn dieren werkt. En zo leerde ik veel en andere dingen over het boerenleven. Ik blijf zeggen dat een beetje terug naar de basis niet verkeerd is. Maar als je er dichtbij staat, dan zie je dat ineens zo duidelijk. Dan is de keuze om eigen voedsel te verbouwen en zelf zorg te dragen voor goed eten voor je gezin en anderen heel logisch.

En met alles wat in de supermarkt te halen is, hoop ik dat we toch een beetje bij de basis blijven. Dat we ons herinneren wat het waard is. Zelf voedsel maken is een basisvaardigheid. Ik ben daarom een tijdje terug begonnen met mensen leren hoe ze vers brood kunnen bakken. Het is een ministap in het grote geheel, maar het is mooi om mensen weer te zien maken. Om mensen met hun eigen handen een brood te zien creëren, met weinig ingrediënten.

Ik denk dat dit ook een begin is van bewustwording. Dat voedsel in de basis iets is dat je met je eigen handen kunt creëren. En dat er ook goede manieren zijn om dat te doen, zonder de natuur compleet te negeren en op iets anders over te stappen.

Kleine stapjes leiden uiteindelijk tot iets groots. We hoeven niet geheel plantaardig te eten en we hoeven niet zonder boerderijen te leven. We mogen wel weer wat dichter bij ons voedsel staan. Ons bewust zijn van de herkomst. En zelf verantwoordelijkheid nemen voor wat we eten en produceren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    2° / -1°
    10 %
  • Maandag
    5° / -3°
    5 %
  • Dinsdag
    6° / 2°
    5 %
Meer weer