'Boerderij weg betekent ook biodiversiteit weg'

Als we alle boerderijen weghalen, dan halen we ook een enorm aantal levende organismes weg. En waar er dus veel gepraat wordt over het laten verdwijnen van boerderijen, halen we ook een habitat voor planten en dieren weg. Wat uiteindelijk echt leidt tot een sterke afname van de biodiversiteit.

%27Boerderij+weg+betekent+ook+biodiversiteit+weg%27
© Dirk Hol

Maar wat nou als we die boerderij een beetje anders kunnen indelen? Dan hoeven we niet rigoureus te schrappen. Er zijn zelfs specifieke soorten afhankelijk van dat boerenlandschap. We kunnen op andere manieren voor dat land zorgen.

Blijf een tijdje staan en kijk naar een weiland. Je ziet onwijs veel. Rond onze boerderij zie ik regelmatig voorbijgangers even stoppen met hun auto of de fiets, om het tafereel te bekijken.

Op dit moment zit ons weiland vol met bruin en zwart gekleurde koeien en rondrennende kalfjes eromheen. We zitten midden in de piek van het afkalfseizoen. En als ik ze dan zie lopen door de notenboomgaard, met al het leven eromheen, dan denk ik dat we vooruitgang boeken.

Op dit moment zit ons weiland vol met bruin en zwart gekleurde koeien

Marije van de Sande, biologisch melkveehouder in Nieuwerkerk (ZL)

En dan zie ik hier en daar een haas wegspringen. De agrarisch ondernemers met bomen op hun land, voedselbossen en een kruidenrijk grasland creëren een enorme diversiteit aan 'wild life', gewoon in dit kleine koude kikkerlandje. Willen we dan alleen nog maar troosteloze gebouwen daarvoor in de plaats?

Ik geloof zelfs dat door het verdwijnen van veel boerderijen de natuurlijke balans in het ecosysteem enorm kan worden verstoord. Wel als ze daarvoor in de plaats alleen maar gebouwen plaatsen.

En ik weet dat we als boeren eigenlijk niet willen dat er zoveel hazen in ons land springen. Ze vreten ook aan onze hazelaars. Maar het is wel een machtig mooi gezicht.

Je hoeft niet altijd te zoeken naar bestrijding. Niet tegen hazen en niet tegen ondernemers die dieren houden. Soms is het enige wat je nodig hebt balans. Bij balans is er genoeg biodiversiteit. Dan zijn er genoeg natuurlijke vijanden, voordat een plaag ontstaat. En dan heb je bomen die zo in hun kracht staan dat ze het wel overleven.

Er zijn veel kansen nu, maar ook in de toekomst om boerderijen weer te doen opleven. En de weg die daarin steeds meer duidelijk wordt, is dat het de kant van permacultuur en biodiversiteit op gaat.

We kunnen landschappen versterken met focus op biodiversiteit. Het zou de wereld echt helpen als we juist meer natuur om ons heen creëren. Dat is de basis die we nodig hebben om te overleven. Dan krijgen we vruchtbare bodems en verse melk. Dat vind ik een goede deal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    29° / 15°
    30 %
  • Zondag
    24° / 17°
    70 %
  • Maandag
    21° / 14°
    95 %
Meer weer