'Strijd om Europees geld op alle niveaus'

Woensdagochtend 7.30 uur in Brussel. België ligt plat door een nationale staking. De regering is blut en toch moet 5 procent van het nationale inkomen naar defensie. De Amerikaanse president Donald Trump eist het. Ik kom terug uit het Jubelpark op het chaotische Schumanplein. De herinrichting ligt plat, want het geld is ook hier op.

%27Strijd+om+Europees+geld+op+alle+niveaus%27
© Dirk Hol

Schuman vormt de voortuin van de Europese Unie. Het zou een voetgangersvriendelijke ruimte moeten worden. Met een cirkelvormige agora, overdekt door een metalen dak. Dat laatste alleen al moet 3,4 miljoen euro kosten. Een groene oase van Jubelpark tot aan Wetstraat. Daar waar wordt gewerkt aan nieuwe landbouwvoorstellen. Het budget hiervoor schiet ook al tekort.

Ondertussen vraagt de regering van Brussel de Europese Unie om geld, omdat 30 miljoen euro niet volstaat voor het opknappen van Schuman. Best slim: de stoep ligt al open, dus is er eigenlijk geen keuze. 'Een nieuw dieptepunt', noemde de Belgische premier Bart de Wever het.

Ik vraag mijn krantenman op Schuman of hij weleens staakt. 'Nee, want dan verdien ik niets.' Aan mij verdient hij vandaag wel wat. Ik ga vanochtend door naar een drukke dag over onderzoek. Daar zit wel geld; Eurocommissaris voor het Europees budget, Piotr Serafin, zegt dat op de Europese budgettafel middelen klaarliggen voor 2028-2034. Buiten het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid om. We willen dat er ook weer geld komt voor onderzoek waar boeren en tuinders wat aan hebben.
Woensdagmiddag 17.00 uur. Het is al 29 graden Celsius en ik neem een taxi naar het zuidstation. Geen metro, immers. Taxichauffeur John wil weten waar ik straks heen moet: naar het noorden. Het gesprek komt op Trump, die is vandaag in Den Haag. John: 'Dit is mijn president, Europa zou zo'n man moeten hebben.'

We willen dat er ook weer geld komt voor onderzoek waar boeren en tuinders wat aan hebben

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO Nederland

Ik vraag John hoe hij aankijkt tegen hoe Trump omgaat met immigranten. John: 'Ik ben de zoon van een immigrant uit Rwanda. Ik begrijp het sentiment. Europa zit vol.' Hij legt uit dat hij een goede opleiding heeft genoten, maar nu toch taxirijdt. Veel uren, weinig geld. De markt faalt, hij zou zomaar boer kunnen zijn. 'Mijn dochter krijgt een betere opleiding, zij wordt geen taxichauffeur.' En: 'Als je hiernaartoe komt, moet je een reden hebben.'

Hoe kijkt John dan aan tegen Afrika, werkt de economie daar wel? Nee, Trump gaat niet naar Afrika. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa zat laatst in het Witte Huis als een kleine jongen. En Vladimir Poetin? Is Trump de sterke man? Weer geen antwoord. John: 'We zijn er, afrekenen, contant graag.' Ook John heeft vandaag iets aan Europa verdiend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    23° / 14°
    40 %
  • Maandag
    26° / 14°
    15 %
  • Dinsdag
    22° / 15°
    30 %
Meer weer